2009. december 20., vasárnap

Kürtös kalács



Tavaly tavasszal voltunk Erdélyben és ott szereztünk be kürtös kalácshoz elengedhetetlen sütőfákat. Itthon apu a grill tálcát kicsit átalakította, hogy azon forgathassuk a kalácsot. Azóta a telken elég gyakran készítek esti sütögetésnél kürtös kalácsot, egyre nagyobb gyakorlattal.


Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 50 g vaj vagy margarin (olvasztott, de visszahűtött)
  • 50 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 5 g só
  • 250 ml tej (langyos)
  • 2 tojás
  • plusz olaj, cukor és darált dió a sütéshez

Egy kis tálban az élesztőt, a cukor felét és a tejet összekeverem, letakarom és meleg helyen felfuttatom. Ezután a lisztbe belekeverem a sót, cukrot, tojást, vajat (vagy margarint) és az élesztős keveréket és jól összegyúrom. Akkor jó ha picit ragad, de elválik a kéztől. Letakarva duplájára hagyom kelni és viszem is ki sütni. A sütőfákat bekenem olajjal, a tésztából lecsípek egy nagyobb darabot és hosszú „kígyót” sodrok belőle, amit ezután a nyújtófára feltekerek, de úgy hogy ne legyen túl szoros. Mint a sodrófát kinyújtom a feltekert tésztát, hogy mindenhol betakarja a fát és egyenletes, sima legyen. Ecset segítségével bekenem olajjal és kristálycukorba hempergetem. Mehet a parázs fölé. Amikor megsült és a cukor is szépen rákaramellizálódott, cukros dióba forgatom és kész is. Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések: